aa37-20--20forside-web-white

Anders And som ny opsyns(m)and på Kronborg

15.09.2016

Anders And & Co. sætter fokus på vores verdensarv. Over 5 uger drager ænderne rundt i Europa for at udforske den europæiske kulturhistorie. Rejsen begynder på Kronborg og slutter i Ilulissat på Grønland. Første nummer er på gaden torsdag den 15. september

De fleste voksne kan nok huske det fra deres barndom: Anders And & Co. er en fantastisk formidler af kulturhistorien. Gennem tiderne har Andersine & Anders And, Rip, Rap og Rup, Onkel Joakim og alle de andre Andeby-figurer besøgt fjerne egne og forhistoriske steder og i deres oplevelsesiver gjort dem spillevende for læserne.

På besøg på Kronborg
Nu er turen kommet til Kronborg. Anders er fascineret af Shakespeare-citater og tager Andersine med en tur på Hamlets gamle borg ved Øresund. Det er mørkt og koldt, og de er næsten alene. Eneste forstyrrende element er den underlige, gamle opsynsmand, som beder Anders overtage opsynet med borgen, fordi han føler sig dårlig tilpas. Men pludselig, mens Andersine besigtiger kasematterne og Holger Danske, begynder kronjuvelerne at forsvinde for næsen af den uopmærksomme opsynsmand Anders And og en underlig ubåd dukker op i den gamle borgs snørklede tunneller …  

Ud i verden – og hjem til Grønland
I de følgende uger går turen videre ud i Europa: Først til Drottningholm Slot, den svenske konges private residens uden for Stockholm, dernæst til øerne Vega Archipelago ved Nordnorges kyst og Speicherstadt, det berømte pakhusområde i Hamburgs havneområde, Krakow i Polen og afsluttes i Ilulissat Isefjord på Grønland, som får et helt særligt temanummer. Alle steder er af FN og UNESCO defineret som umistelig verdensarv.  

Masser af dansk verdensarv
Samtidig vil Anders And & Co. fra uge 37 og frem til uge 41 sætte fokus på de andre danske steder, der er udpeget som verdensarv: Christiansfeld, Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, Kongernes Jelling, Roskilde Domkirke, Stevns Klint og Vadehavet. 

Marketingschef hos Egmont Publishing, Gitte Hoffmann Hansen siger: 

”Anders And & Co. har et stort potentiale til at styrke børns læring. Det viste en Megafon-undersøgelse sidste efterår. Derfor har vi nu i samarbejde med vores kolleger i Norden, Tyskland og Polen lavet et stort tema om nogle af Europas største rigdomme. Det er steder, der rummer så meget historie, og som blot venter på at blive forløst i en serie af fantastiske Anders And-historier.

Som voksen kender man nok store dele af den danske og europæiske verdensarv, men det gør børnene ikke, og derfor vil vi gerne give dem mulighed for at gå på opdagelse i historien – med de nysgerrige og til tider dumdristige ænder som guider.” 

Tegnekonkurrence og ny Grønspættebog
Verdensarvstemaet ledsages både af en stor tegnekonkurrence på Kronborg i weekenden den 17-18. september, hvor Disneytegner Flemming Andersen vil lære børn at tegne Anders And, og en konkurrence,  hvor læserne kan uploade billeder af steder, de synes i fremtiden bør optages på UNESCO’s Verdensarvsliste. Og for de meget oplysningshungrende lancerer Egmont et supplerende scoop: En ny udgave af Grønspættebogen, som er i handlen fra den 3. oktober. 

FAKTA: Anders And stimulerer børns læselyst
En MEGAFON-måling fra sommeren 2015 underbygger, at Anders And-bladet har et særligt potentiale, når det kommer til at stimulere læselysten hos børn i alderen 7-10 år.

Målingen viser, at hver tredje forælder (32%) mener, at Anders And har forbedret deres barns læseevner. Hver tredje (33%) mener, at Anders And motiverer deres barn til at læse mere, og hver fjerde (25%) mener, at Anders And giver deres barn større tiltro til deres egne læseevner.Resultaterne fra undersøgelsen er holdt op imod en tilsvarende undersøgelse blandt Anders And-abonnenter (Anders And & Co. eller Jumbobøger).

På spørgsmålet om, hvor ofte éns barn vælger at læse af sig selv, svarer 40% af den brede befolkning i MEGAFON-undersøgelsen ”ofte” eller ”meget ofte”. Dette tal er blandt Anders And-abonnenterne markant højere – nemlig 64%.

Tilsvarende svarer 51% af den brede befolkning, at de i ”nogen grad”, ”høj grad” eller ”meget høj grad” har svært ved at få deres børn til at læse 20 minutter dagligt. Dette tal er blot 31% blandt abonnenterne. Knap halvdelen (46%) af abonnenterne, der selv har læst Anders And som barn, mener desuden, at deres læseevner blev forbedret herved.